A neten és a szóbeszédben rengeteg tévhit és megalapozatlan információ kering a vírus és a tesztelés témakörében. Az alábbiakban igyekszünk ezeket a tévhiteket eloszlatni és választ adni eseteleges kérdesekre, kételyekre.

A gyorstesztek jelentős része megbízhatatlan
Sokszor hallunk olyan véleményeket, hogy a gyorstesztek megbízhatatlanok és téves információt adnak. Ezek a vélemények azonban többnyire tévhiteken, helytelen alkalmazások következtében vagy féligazságokon alapulnak. Itt a leggyakoribb félreértésekre szeretnénk választ adni.

A gyorstesztek negatív eredményt mutathatnak akkor is, ha fertőzöttek vagyunk
Önmagában egy negatív gyorsteszt valóban nem jelent 100% garanciát arra, hogy a tesztelt egyén nem fertőzött – erre a tesztek használati utasításában is felhívják a figyelmet.

Kulcsfontosságú, hogy az adott tesztet a megfelelő időben és minőségben végezzük el, vagyis ez az antigén tesztek esetében a tünetek megjelenése előtti 1-2 nap vagy a tünetek megjelenése utáni első héten belül. Ha tünetünk van, akkor a negatív antigén tesztet érdemes lehet később megismételni vagy szerológiai / PCR-teszttel ellenőrizni az eredményt.

A PCR tesztem pozitív, míg az antigén tesztem negatív eredményt mutat – hogy is van ez akkor?
Előfordulhat ilyen eset; megint csak fontos az antigén teszt megfelelő időben való elvégzése. Egy példa: ha 2. hete tünetesek vagyunk és a PCR tesztünk pozitívat mutat, vélhetően az antigén teszt már nem fogja kimutatni a pozitivitást. Ennek elsősorban az az oka, hogy a CT értékünk már nem annyira magas, hogy azt egy antigén teszt ki tudja mutatni. Mivel a PCR teszteket laboratoriumi körülmények között végzik és ott a bennünk található vírust felerősítik, elképzelhető, hogy a PCR tesztünk még hetekkel később is pozitivitást fog mutatni akár egy rendkívül alacsony CT érték mellett, ami már a legtöbb esetben nem fertőz.

Kizárólag akkor érdemes tesztelni, ha már megjelentek a tünetek
Az antigén tesztet már a tünet megjelenése előtt 1-2 nappal el lehet végezni, főleg, ha bármilyen egyéb okból felmerül a fertőzöttség gyanúja.

Egy európai teszt megbízhatóbb mint egy kínai teszt
Az Európai Unióban és beleértve hazánkat is kizárólag olyan tesztek kerülhetnek forgalomba, melyek minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek és klinikai tanulmányok igazolják hatásosságukat. A gyártó többszörösen teszteli a teszteket mielőtt forgalomba kerülne és ezt a legtöbb esetben az európai forgalmazó is megteszi. Így a nálunk kapható gyorstesztek számos ellenőrzésen esnek át mire a magyar piacon forgalomba kerülnek és az után kerülnek a magyar vásárlókhoz miután az OGYÉI nyilvántartásban is szerepelnek. Mivel számunkra kritikus a tesztek többszörös minőségellenőrzése, tesztjeinket Ausztriából és Németországból hozzuk.

A PCR-teszt jobb mint a gyorsteszt
Kétség kívül a PCR-teszt érzékenyebb, mint a gyorsteszt, ugyanakkor számos hátránya is létezik:

A PCR elvégzése költséges, hiszen annak elvégézéshez a laboratoriumkban több milliós beruházásokra van szükség illetve a teszt is drága.

A PCR sokkal időigényesebb mint a gyorsteszt, hiszen ez utóbbi elvégzése 10-15 percet vesz igénybe, ellentétben a PCR-al ahol 24 órán belül kapunk hivatalos eredményt.

A PCR-teszt elvégzéséhez speciálisan erre képzett személyzetre van szükség, hiszen az eljárás is bonyolultabb. A gyorsteszteket akár az üzemorvos is használhatja.

A PCR-tesztek nem végezhetők el helyben például egy gyári környezetben, csak a megfelelő felszereléssel és személyzettel rendelkező egészségügyi intézményekben. Ezzel szemben a gyorstesztek házon belüli tesztelést is lehetővé tesznek, így a vállalati szférában az egyik legelterjettebb tesztelési módszer.

Esetenként, különösen akkor ha kétségek merülnek fel a gyorsteszten kapott eredménnyel kapcsolatban, érdemes azt megismételni ill. egy más fajta teszttel kiegészíteni.

A halvány csík nem jelent fertőzöttséget
Ez ebben a formában nem igaz, mint ahogy egy terhességi teszt esetében sincs olyan, hogy ha halvány a második csík, akkor csak kicsit vagyok terhes. A halvány csík ugyanúgy fertőzést jelent, mint az egyértelműen erős csík. Érdemes UV fény alatt vagy telefonunk erős lámpájával rávilágítani az eredményt jelző ablakra.

Az orrbedugós tesztek hatékonyabbak mint a nyáltesztek.
Nem feltétlenül. Ezt nem bizonyítja egyetlen tanulmány sem. Fontos kérdés, hogy a gyakorlatban ki végzi a tesztet. Nem biztos, hogy mindenki szakszerűen és kellő rutinnal tud feldugni az orrába 2-3 cm mélyen majd megforgatni néhány alkalommal egy mintavevő pálcát. Érdemes olyan tesztet választani, amiben biztosak vagyunk, hogy az előírásnak megfelelően, az előírásokat betartva pontosan el tudjuk végezni.

Nem minden teszt mutatja ki a legújabb mutánsokat
Érdemes vásárlás előtt meggyőzödni arról, hogy a legújabb delta variánsra is alkalmazhat a teszt. Az általunk forgalmazott tesztekről erről hivatalos igazolás van, ez az un mutációs igazolás (dokumentumok alatt megtalálható).

Minél drágább egy teszt annál hatásosabb
Nem feltétlen az ár határozza meg a teszt minőségét. Sőt! Egy teszt lehet olcsó, ha például régóta van a piacon, ha a szavatossága hamarosan lejár, vagy például ha több eszköz tartozik hozzá, ezáltal kicsit bonyolultabb a teszt használata. De akkor is, ha a forgalmazó több terméket hoz be az országba és nagyon nagy tételbe vásárolta fel a teszteket hazai eladásra. Érdemes ilyen esetben utánajárni, hogy az adott termék rendelkezik e a legfrissebb mutációk kimutatásával illetve mikor jár le a szavatosságuk.