Kimutatják e az antigén tesztek az omicron variánst?

Koronavírus, indiai, brit, brazil mutánsok, delta, delta-plusz, és mostanra itt van Európában a
legújabb szupervariáns is, az omikron. Napi szinten értesülünk a növekvő esetszámokról, és hogy hol lesz a történet vége senki sem sejti, de nagyon valószínű, hogy hazánkat sem fogja elkerülni az omicron. Vélhetően nem a Mikulással együtt bújik be omikron a kéményen és nem is ül körülöttünk Szenteste a családi vacsoraasztalnál, azonban a virológusok jelenlegi tapasztalatai alapján elképzelhető, hogy legkésőbb a húsvéti nyúllal egyidejűleg bukkan elő Magyarországon is.

De akkor mi a helyzet az eddigi gyorstesztekkel és a PCR teszttel?

Ki tudják e mutatni az újabb variánst a meglévő tesztek?

Az omicron variáns miatti növekvő aggodalom közepette, amely több országban is újabb utazási korlátozásokat hozott, az Egészségügyi Világszervezet vasárnap azt mondta, hogy “a széles körben használt PCR-tesztek továbbra is kimutatják a fertőzést, beleértve az Omicron fertőzést is, ahogy azt más variánsoknál is láttuk”. Folyamatban vannak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy van-e bármilyen hatása más típusú tesztekre, beleértve az antigén gyorsteszteket” – közölte a szervezet. Mint a lollipoptest és a whistling antigén tesztek hazai forgalmazója, a világsajtóból való tájékozódás mellett több virológussal és gyártóval beszélgettem a témában az elmúlt napokban. Az alábbiakban foglalom össze az eddigi tapasztalatokat:

Még ha itt is lenne az omicron változat, meg tudják e állapítani a hazai forgalomban lévő antigén tesztek, hogy valaki megfertőződött-e vele? A tesztelési szakértők szerint igen és nem is. A kereskedelmi és közegészségügyi laboratóriumok által használt tesztek többsége képes kimutatni a SARS-CoV-2-t, de nem tudják megerősíteni, hogy a vírus melyik változata van jelen. Ez azért van így, mert a tesztek szándékosan a vírus olyan részeire irányulnak, amelyek nem változnak sokat. A variánsokat a mutációk különbségei alapján jelölik ki – az Omicron esetében különösen a spike fehérjében, a vírus egy olyan részében, amely gyakran változik a gyógyszerek és az immunsejtek megkerülése érdekében, és ezért nehéz tesztelni. Így a rendelkezésre álló tesztek többsége megmutatja, hogy egy személy hordozza-e a vírust – de azt nem lehet megmondani, hogy ez a vírus az Omicron e.

Egy biztos: jelenleg nem kapható Európában olyan antigén teszt mely bizonyítottan kimutatja az omicron variánst. Az általunk forgalmazott tesztek gyártói jelenleg kutatják azokat, míg világszerte összesen 3 olyan cég létezik a mai napig, akik bizonyítottan olyan antigén tesztet forgalmaznak, amik az omicront is képesek kimutatni. Felvettük velük a kapcsolatot, azonban ezek az eszközök európai engedélyt még nem kaptak.

Szerzői tipp:
Bárhol is tartunk Magyarországon a koronavírus járványban, érdemes a kiválasztott teszt
forgalmazójától bekérni a gyártó un. mutációs igazolását, mely bizonyítja, hogy mely variánsokra nyújt biztonsággal megoldást a teszt.

Az általunk forgalmazott tesztek mindegyike igazoltan kimutatja a delta variáns – ld. mutations statement.

A cikk frissítése: 2021.12.05. –én
Az általunk forgalmazott whistling és V-chek antigén nyalókás tesztek a gyártó vizsgálata és igazolása alapján kimutatják az omikron variánst is.

Igazolás!

 

 

Forrás:
https://time.com/6124678/covid-tests-detect-omicron/

https://www.ndtv.com/india-news/omicron-variant-omicron-doesnt-escape-rt-pcr-rapid-antigen-
test-government-sources-2630293

A cikket írta: Szijjártó Noémi, a lollipoptest és a whistling antigén test magyarországi forgalmazója
megbízásából